Klimaatverandering

Hier doen we het VooR!

Op de langere termijn gaat klimaatverandering een steeds grotere invloed uitoefenen op ecologie, waterveiligheid en menselijk medegebruik in de Waddenzee en de Waddenregio eromheen. Door het in kaart brengen van de meest waarschijnlijke scenario’s en belangrijkste aandachtsgebieden kunnen we daarna, samen met alle betrokken partijen in het Waddengebied, de benodigde maatregelen te plannen.

Strategieontwikkeling klimaat voor beleid en beheer

PROJECT IN HET KORT

In de vorige periode is, in samenwerking met de Waddenacademie, al veel kennis bijeengebracht. Dit wordt in deze 3e programmaperiode aangevuld met nieuwe inzichten. Met die informatie kunnen de opdrachtgevers de belangrijkste aandachtsgebieden selecteren.Om zo te komen tot een gezamenlijke strategie voor korte termijn (2030) en lange termijn (2050) voor toekomstig beleid en beheer van de Waddenzee. Met in 2021 een Waddengericht actieplan klimaatadaptatie met bijbehorende community.

DIT HEBBEN WE GEDAAN

Samen met de Waddenacademie analyseren we hoe de zeespiegelstijging doorwerkt in het Waddengebied. De inzichten daarvan zijn in 2020 bekend en wordt dan breed uitgezet. We hebben de samenwerking gezocht met het Deltaprogramma Waddengebied en zowel binnen als buiten die samenwerking gewerkt aan de bewustvorming dat zeespiegelstijging belangrijke maatregelen gaat vergen. Tegelijkertijd hebben we meegedacht met de vormgeving van die maatregelen in diverse workshops over adaptie aan de zeespiegelstijging, de dijkversterking Koehoal-Lauwersmeer en de visievorming voor de Lauwerskust. Ook hebben we ons gericht op de gevolgen van temperatuurverandering van water en atmosfeer. Gebleken is dat het Deltaprogramma geen aandacht heeft voor de, mogelijk drastische, effecten van temperatuurverandering op de waddennatuur. Daarom zijn we begonnen deze effecten voor trekvogels in kaart te brengen, samen met de Waddenacademie.
We blijven aandacht vragen voor de gevolgen van temperatuurstijging op menselijke activiteiten en natuur in het Waddengebied, onder andere via blogs.

DIT HEBBEN WE IN 2019 BEREIKT

Het sleutelwoord is ‘bewustwording’ van zowel de mogelijke problemen die klimaatverandering gaat veroorzaken als de mogelijke oplossingen daarvan in de Waddengemeenschap. We werken daarbij op basis van de cultuur van ‘leven met de zee’ in het gebied, waarbij vanouds gebruik gemaakt werd van adaptieve maatregelen, zoals kweldervorming, om het land op te hogen en zodoende veiliger te maken. Dat leidt tot steeds concretere plannen om de zeespiegelstijging het hoofd te bieden. De uitdaging is om deze plannen acceptabel te maken voor de bewoners en gebruikers van het gebied.

Mede door de activiteiten van PRW zien we nu het eerste begin van bewustwording bij beheerders, onderzoekers en natuurbeschermingsorganisaties. Dat moet in 2021 resulteren in een breed gedragen strategie.