Vogels

hier doen we het voor!

Voor vogels is de Waddenzee een belangrijke schakel in het leefgebied dat zich uitstrekt van de overwinteringsgebieden langs de kust van West-Afrika tot in de broedgebieden in Siberië. De activiteiten/projecten voor PRW die door de opdrachtgevers zijn aangedragen, bestaan uit de Flyway-monitoring en het komen tot een zo veilig mogelijke en veerkrachtige Waddenzee voor vogels.

Om dit doel te bereiken hebben we in 2019 gewerkt aan:

Flyway-monitoring: borgen en overdragen

PROJECT IN HET KORT

De ‘Flyway’ is de Oost-Atlantische trekroute die vogels jaarlijks afleggen tussen de arctische broedgebieden en de overwintergebieden langs de westkust van Afrika. De Waddenzee vormt op die trekroute een onmisbare schakel als broed-, stop- en overwinterplaats en is daarmee onderdeel van een groter geheel. Uit de Flyway-monitoring die tussen 2012 en 2018 door PRW mede is aangejaagd en uitgevoerd blijkt dat de Waddenzee een zwakke schakel is voor trekvogels van de Oost-Atlantische trekroute. Om de consistentie en de kwaliteit van de monitoring te borgen, beheert PRW tot 2021 nog het monitoringsprogramma en zoekt zij tegelijkertijd naar een nieuwe eigenaar van de Flyway-monitoring aan wie zij haar taken kan overdragen.

DIT HEBBEN WE GEDAAN

De afgelopen jaren heeft PRW een faciliterende en uitvoerende rol gespeeld bij de monitoring langs de Flyway in samenwerking met o.a. het Wadden Sea Flyway Initiative. We zijn nu opdrachtgever voor Sovon voor het uitvoeren van de tellingen en het maken van een assessment. We voeren gesprekken met het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voor de overdracht van het eigenaarschap. Inzet is om de Flyway-tellingen financieel duurzaam onder te brengen bij de Wettelijke Onderzoekstaken (WOT). We werken mee aan het analysedocument basismonitoring om Flyway-monitoring ook op te nemen in Basismonitoring Waddenzee.

DIT HEBBEN WE IN 2019 BEREIKT

De Flyway assessment 2017 is in mei 2019 gepubliceerd. We organiseerden samen met Sovon en It Fryske Gea een persmoment waar we de resultaten van deze telling van migrerende en broedvogels langs de Oost-Atlantische Flyway presenteerden. En waarin we ook de trends in de Waddenzee vergeleken met die van de gehele Flyway. Op deze manier hebben we de waarde van de Waddenzee in de Oost-Atlantische trekroute en het belang van monitoren breed onder de aandacht gebracht. Ook is dit jaar de steekproeftelling in West Afrika uitgevoerd.

Ontwikkelen beheermaatregelen betreffende klimaatverandering

PROJECT IN HET KORT

Alle vogels die een bezoek brengen aan de Waddenzee hebben dezelfde behoeften: voldoende voedsel, rust, en veiligheid. Dat het niet goed gaat met de broedvogelpopulaties heeft verschillende oorzaken, zoals het vastleggen van de kust, verstoring en een gebrek aan voldoende beschikbaar voedsel. Ook klimaatverandering heeft een belangrijk effect op de Waddenzee en daarmee ook op de vogels die er leven. Het huidige monitoringssysteem, waarbij met name naar vogelaantallen wordt gekeken en reactief actie wordt ondernomen is onvoldoende. Om proactief in te kunnen spelen op de veranderingen is het van belang om een early-warning-systeem te ontwikkelen. Waarbij de benodigde beheermaatregelen worden getroffen om de vogels een zo gezond en veilig mogelijke plek te bieden in de Waddenzee.

DIT HEBBEN WE GEDAAN

In 2019 is de eerste stap gezet met een literatuurstudie. Want voordat beheer en monitoring verbeterd kunnen worden moet eerst duidelijk zijn wat de te verwachten effecten zijn van klimaatverandering op vogels die gebruik maken van de Oost-Atlantische trekroute.

DIT HEBBEN WE in 2019 BEREIKT

In samenwerking met de Waddenacademie is een literatuurstudie gemaakt naar de te verwachten effecten van klimaatverandering op de vogels die gebruik maken van de Oost-Atlantische trekroute. Naast bestaande kennis brengt deze studie ook de belangrijke kennisleemten in beeld. De literatuurstudie is begin 2020 gereed.

“Een gezonde Waddenzee is essentieel voor vogels om te kunnen omgaan met de veranderingen die klimaatverandering met zich meebrengt.” – Fred Wouters, Directeur-Bestuurder Vogelbescherming Nederland